Home Feedback Contents Search

История

 

История на БФА
Шампиони
Снимки
Протоколи
Книги

 

 

Историята на Българската Федерация по Авиомоделизъм (БФА) е доста стара и естествено много факти и документи за нейното учредяване и дейност са забравени или загубени. Може би по-добре е да се говори за началото и развитието на организирания авиомоделизъм в България, като за основа на тази дискусия бъдат фактите и документите.

Преди няколко години (2007) имаше опит за изясняване на истината и дори беше издадена книга послучай кръгла годишнина, но в последствие излязоха факти, които опровергаха тезата за основите на организирания авиомоделизъм в България. Та затова ще пишем историята тук и с факти, подкрепени с доказателства или документи. Ако някой има документи или факти свързани с въпроса, моля да ги съобщи или изпрати на БФА.

 По света авиомоделизма има дълга история, той е известен през второто десетилетие на XX век в СССР, Англия, Австралия. Провеждани са дори състезания (има сведения за състезание през 1910 година в СССР, проведено от Жуковски),  а най-известната купа, която се връчва и до ден днешен е купата на лорд Уейкфилд, връчена за пръв път през 1927 година (купата сега се връчва на Световния шампион в клас F1B, модели с еластичен двигател). Първите сведения за появата на авиомоделизма в България са от списание ЛЕТЕЦЪ бр.7-8 от 1935 г., в който е публикуван чертеж на авиомодел с гумен двигател "Първаче" ....

 

Страницата е в развитие ....

 

Send mail to bfa@dir.bg with questions or comments about this web site.
Last modified: 01/14/13